Adrian Păunescu este considerat unul dintre cei mai buni poeți români ai ultimelor decenii. Mulți l-au criticat pentru poemele în care slăvea conducătorii comuniști, dar lumea fotbalul are multe motive să-i mulțumească. A scris două imnuri care vor rămâne în istorie.
Andrei Păunescu era copil, dar a fost de față când tatăl său a scris imnurile echipelor Rapid și Universitatea Craiova. Prima realizare au fost versurile pentru formația din Giulești, o echipă la care ținea foarte mult.
„Tata era la stadionul Giulești și a simțit că este nevoie de un cântec pentru marea de suporteri ai Rapidului. Tata a scris versurile în câteva minute și l-a «forțat» pe Victor Socaciu- atunci era un tânăr care se afirma la «Cenaclul Flacăra»- așa cum făcea el (dă din mână ca tatăl său) când ne punea pe toți la treabă, să scrie un cântec. Rapid!
Imnul s-a cântat pe goarna prăpădită, pe difuzorul ăla care suna dogit, a stadionului și a fost preluat imediat de oameni. Cu acest cântec în suflet, Rapidul a urcat în prima ligă. Felul în care începe cântecul definește Rapidul. Este o echipă care este iubită peste tot în țară, de aceea este «peste tot acasă »”, a declarat fiul poetului la TVR Sport.
https://www.youtube.com/watch?v=TqYqMtVnhY8&t=1s
Andrei Păunescu își amintește că oltenii au fost puțin geloși când au văzut că Adrian Păunescu a scris versurile pentru Rapid și nu pentru Craiova. Poetul și-a luat „revanșa” chiar înaintea meciului istoric în care oltenii au înfruntat echipa germană FC Kaiserslautern, în „sferturile” Cupei UEFA.
„Tata a și jucat acolo, în perioada junioratului, înainte să plece la București la liceu. Turneul «Cenaclului Flacăra» din anul 1983 s-a potivit în așa fel încât să ajungem la Craiova în luna martie, chiar în ziua meciului cu Kaiserslautern. Atunci s-a calificat Craiova în semifinalele Cupei UEFA.
Am plecat de la Timișoara cu trenul și tata a zis: (Își îngroașă vocea și își imită tatăl) «Trebuie să scriem un cântec pentru Craiova, un mare imn». A scris versurile de la «Oltenia Eterna Terra Nova». Muzica a fost compusă Valeriu Penișoară. El era un moldovean care ținea cu Dinamo, dar nu prea curaj să se manifeste la «Cenaclu»…
A doua zi s-a cântat imnul la stadion, dar și în vestiar. Acum cântecul este în istorie și aparține celor cinci județe ale României. Din punct de vedere al formatelor, al potrivirii pentru a fi cântat de mase, cel mai frumos este cel al Rapidului. Este mai simplu, versuri mai scurte… Din punct de vedere al complexității, al istoriei și al emoției, imnul Craiovei este mai frumos”, a mai spus artistul.
Andrei Păunescu a încercat să explice și de ce imnul compus în anul 1983 răsună acum pe stadionul „Ion Oblemenco”. În Craiova sunt mulți suporteri care consideră că actuala echipă din Bănie nu are nicio legătură cu formația care a jucat în semifinalele Cupei UEFA și care a câștigat de patru ori titlul de campioană a României.
„Tata nu a vrut niciodată nimic: niciun drept de autor, niciun ban, niciun contract. De aceea astăzi îl poate cânta cine dorește, orice formație care face fotbal în Craiova. Acum câțiva ani, când Craiova, pe care o știam noi, «a implodat» și s-a desființat, a apărut o nouă echipă. Și când CS U. Craiova ne-a cerut acceptul să difuzeze acest cântec noi am înțeles.
Nu ne interesează unde sunt actele, cine este «clona», ce probleme sunt… Dacă vor exista în Craiova nouă echipe, nu două, vom fi de acord să-l cânte toate”, a mai spus Andrei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER